Selvværd

Det kan være svært at opretholde et godt selvværd i et samfund, som er bygget på, at man skal være produktiv og præstere for at have en reel værdi.

Vi lever i et samfund, der er indrettet på kapital og kapitalisering - udbytte og udnyttelse - af enkeltindivider, grupperinger, stater og naturen. Alt regnes for ressourcer, og retten til (hensynsløs) udnyttelse af ressourcer er lig med magt, indflydelse, velstand og sikkerhed. Kapitalismen er det globalt dominerende samfunds- og produktionssystem, som vi alle er en del af.

Men hvad betyder det for vores selvværd? Hvordan påvirker det vores opfattelse af os selv og vores værdi som mennesker?

Ifølge den tyske filosof Karl Marx (1818-1883), som var en skarp kritiker af kapitalismen, er der i et kapitalistisk samfund en indbygget konflikt mellem ejere og arbejdere. Det er arbejderne, der skaber samfundets værdier - men arbejdsgiverne, der får profitten. Arbejderne bliver fremmedgjorte fra deres eget arbejde, fra produktet af deres arbejde og fra sig selv som mennesker. De bliver reduceret til varer på markedet, som kan købes og sælges efter udbud og efterspørgsel.

Denne fremmedgørelse kan have negative konsekvenser for vores selvværd. Vi kan komme til at måle vores værdi ud fra vores økonomiske status, vores materielle goder eller vores præstationer på arbejdsmarkedet. Vi kan komme til at sammenligne os med andre og føle os utilstrækkelige eller misundelige. Vi kan komme til at miste kontakten med vores egne behov, følelser og interesser. Vi kan komme til at føle os ensomme, stressede eller deprimerede.

Din værdi afhænger ikke af, om du tjener mange penge, får gode karakterer eller ser godt ud. Du er meget mere end din produktivitet og dit udseende.

Men det behøver ikke at være sådan. Selvom vi lever i et kapitalistisk samfund, har vi stadig mulighed for at udvikle et sundt selvværd baseret på andre kriterier end penge eller prestige. Vi har stadig mulighed for at finde mening i vores liv gennem relationer til andre mennesker, engagement i fællesskaber eller aktiviteter eller bidrag til en bedre verden.

Her er nogle tips til hvordan du kan styrke dit selvværd i et kapitalistisk samfund:

  • Vær bevidst om dine egne værdier og holdninger. Hvad betyder noget for dig? Hvad giver dig glæde eller mening? Hvad vil du gerne opnå eller bidrage med?

  • Vær kritisk over for de normer og forventninger, som det kapitalistiske samfund stiller til dig. Er de rimelige? Er de sunde? Er de forenelige med dine værdier?

  • Vær bevidst om de kontekster i dit liv, som får dig til at føle dig mindre værd. Det kan være, at det ikke er noget du kan ændre på, men ved at være bevidst om dem, får du flere handlemuligheder.

  • Sæt grænser og forsøg at vær tro mig dig selv, også selvom det går ud over din produktivitet. Du er meget mere end det.

  • Vær åben over for andre perspektiver og livsformer. Lær af andre menneskers erfaringer og synspunkter. Vær nysgerrig og tolerant.

  • Vær solidarisk med andre. Støt dem, der har brug for det. Samarbejd om fælles mål eller interesser.

For at kunne have et godt selvværd i et kapitalistisk samfund, har vi brug for at forstå de strukturer, der former vores liv og vores selvopfattelse. Vi har brug for at se kritisk på de normer og forventninger, som det kapitalistiske samfund stiller til os. Vi har brug for at finde vores egen vej til et meningsfuldt og værdifuldt liv i solidaritet med andre mennesker.

Hvis du har lyst til at arbejde mere med dit selvværd, kan du booke en tid hos mig. Jeg har flere års erfaring med at styrke menneskers selvværd og tale om hvad der står i vejen for, at få et bedre og lettere liv. Jeg glæder mig til at møde dig og høre din historie.

Føler du, at du har dårligt selvværd? Så kunne du måske have gavn af at tale med mig.